lördag 23 mars 2013

Kummin- och fänkålsbröd

Jag har alltid tyckt om att baka (då huvudsakligen kakor, tårtor och liknande) men har på senaste tid upptäckt hur underbart det är med hembakat bröd. Det är både luktar härligt hemma när man bakar och smakar bättre än bröd från affärerna. Dessutom blir det billigare också, ganska mycket så, och det är ju aldrig fel att spara lite pengar. 

Dagens bröd är ett lyckat experiment som jag verkligen kan rekommendera, både smakrikt, fluffigt och lite grövre.


Kummin- och fänkålsbröd

25 g jäst
1 tsk salt
7 ½ dl ljummet vatten
2 msk olivolja
2 ½ msk malen kummin
2 ½ msk malen fänkål
5 dl rågsikt
15 dl vetemjöl

Blanda jäst, salt och vatten. Tillsätt olivoljan och kryddorna och rör om. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa till dubbel storlek under handduk.
Dela degen i tre bitar och arbeta till tre limpor som du sedan igen låter jäsa till dubbel storlek under handduk.
Sätt ugnen på 225 grader och grädda i cirka 30 minuter.






Tyvärr lyckades jag ganska illa med att dela i tre lika stora delar haha, så bröden blev lite olika stora, men goda i alla fall ;)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar