tisdag 28 maj 2013

Surdegsbak

Jag startade en surdeg för några månader sedan och det är nog det bästa jag gjort. Brödet blir underbart gott och jag har alltid jäst hemma, närhelst jag vill/behöver baka och jag har inte köpt bröd på månader. Eftersom familjen är halvt engelsk är toast vanligt till frukost och det går åt ganska mycket bröd. 

Igår kväll innan sänggående startade jag en surdeg från min surdegsgrund och på morgonen stod den bubblande och väldoftande på diskbänken och den var "trådig" och fin när jag vinklade på bunken lite, precis som den ska vara.

 


Jag blandade ihop en deg efter känsla, utan att ha något recept och gissade att den skulle bli lagom till två limpor och förväntade mig den vanliga jästiden på cirka sju-åtta timmar. Det jag inte hade tänkt på var att jag bytt ut en del av vetemjölet mot rågsikt och efter bara tre timmar hade degen jäst upp jättemycket, så jag knådade om den snabbt (därav den lite skrovliga ytan) och gjorde tre limpor av den istället. Efter ytterligare tre timmar hade de jäst upp fint och limporna fick åka in i ugnen.





Brödet blev jättegott med en klar surdegssmak och jag är riktigt nöjd. Om någon vill prova så är receptet här:
Kväll dag 1:
2 1/2 dl surdegsgrund
3 dl rågsikt
2 1/2 dl ljummet vatten
Morgon dag 2:
Surdegen som stått över natten
8 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
5 dl ljummet vatten
1 1/2 dl salt
50 gram rumstempererat smör/margarin
Eftermiddag/kväll dag 2:
Låt jäsa till dubbel storlek (beroende på hur aktiv jästen är och rumstemperaturen tar det mellan 5-9 timmar. Titta alltid på degen, inte på klockan.)
200 grader. Cirka 30 minuter, tills brödet är lätt och låter ihåligt när du knackar på undersidan.



Jag är lite nyfiken på om det går att baka söta degar på surdeg, t ex sockerkakor, muffins och kanske till och med småkakor. Det kanske är dags att börja experimentera lite snart och se hur det smakar.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar