tisdag 4 juni 2013

Granskott

Redan i höstas läste jag om granskott och sedan dess har jag väntat på vår/sommaren när de kan plockas. Dels ska de vara väldigt nyttiga eftersom de innehåller mängder av C-vitamin och en hel del mineraler. Dels har de också användningsområden inom matlagning vilket tilltalar mitt självhushållstänkande och jag har som sagt sett fram emot att få plocka och tillaga dem sedan i höstas.

Så igår var sonen och jag ute på tomten och plockade massor med små ljusgröna granskott och det blev nästan fyra kilo när vi var färdiga. 

Granskottssaften fick de mesta granskotten och det blev 4 1/2 liter färdig saft efter ungefär 1 timmas puttrade på spisen.



  


De övriga skotten gick till sirapen och de fick puttra tillsammans med lika delar socker och vatten och silades sen direkt på burk. 



Slutresultatet blev varierat. Saften blev väl kanske inte den godaste jag smakat, definitivt fräsch men kanske lite för "skogig" för min smak men sirapen blev supergod! Rekommenderar den till lite vaniljglass. Mmm!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar