måndag 26 augusti 2013

Det går framåt...

Det går framåt med mina afrikanska blommor som jag ska göra en filt till soffan av. Nu har de förökat sig och blivit 91 stycken. Jag plockar åt mig några små garnrestnystan och gör en eller två blommor varje dag.

De är i varierande grad klara, vissa är helt färdiga, både fästade trådar och den vita kanten runt, andra har varken fästade trådar eller vit kant, men det kommer. Jag måste vara verkligt motiverad för att orka med att fästa trådar, det är ju så tråkigt!


Jag var tvungen att lägga ut dem och titta hur de tar sig ut, och hur stor filten är hittills. Den behöver bli större ännu, innan det är dags att foga samman allihopa, men jag är riktigt nöjd med hur det ser ut so far. 



fredag 23 augusti 2013

Krusbärssylt

Jag älskar min krusbärsbuske. Från en enda buske blev det sex liter krusbär.




Jag har hittat ett recept på krusbärssylt som jag ska prova, men jag vet inte hur noga jag måste rensa bären... måste de "snoppas" eller behövs det inte? Hmm...


Jag bestämde mig för att bara skölja av bären (helt ärligt så verkade det på tok för jobbigt och ambitiöst att snoppa varenda krusbär) och efter att de kokat sönder pureade jag sylten med stavmixern och det visade sig att de inte behövde mer än sköljas. Det lilla "skräp" som jag inte snoppade bort kokade antingen sönder eller försvann i röran av frön från krusbären. I vilket fall så förstörde de inte sylten. 

Det blev 5,5 liter färdig sylt och den blev riktigt god, så nu har vi sylt för det kommande året, redo att plockas fram från jordkällaren.


Här är mitt busenkla krusbärssyltrecept

4,5 liter bär
1,6 liter socker
3 krm natriumbensoat

1. Skölj bären. 
2. Koka med sockret i cirka 20 minuter.
3. Purea med mixerstav direkt i kastrullen.
4. Häll upp på rena varma burkar och vakumsegla.




onsdag 21 augusti 2013

Tomater, tomater, tomater ...

Tomaterna mognar allt eftersom och det kommer bli en bra skörd med tanke på att de inte står i växthus.

 





Hittills har det blivit sex liter ketchup och det är bara början. Jag artar sig bra för kommande års ketchupbehov, men eftersom de inte har optimala förhållanden och inte ger så mycket mängd som de skulle kunna så tror jag tyvärr inte det kommer räcka till salsor och passerade tomater som jag hade hoppats på. 

Mitt ketchuprecept kommer från Hemkonservering från 1946, som jag bloggat om här, men jag har justerat det lite: 

3 kg tomater
1 gul lök
1 äpple
2 tsk vitpeppar pulver
2 tsk cayenepeppar pulver
1/2 dl salt
1 1/2 dl socker

½ gram natriumbensoat / kilo färdig pure.


1. Skär tomat, lök och äpple. Koka under lock tillsammans med vitpepparn och cayennepepparn och rör ibland tills det är mjukt.
2. Purea när allt är mjukt. Tillsätt saltet och sockret och upphetta hastigt till kokpunkt. Ta av och rör i natriumbensoat. Häll upp på bukar och vakumsegla.