torsdag 25 juli 2013

Trädgårdsvantar

Jag hittade de sötaste trädgårdshandskar jag sett hittills. Troligen håller de inte samma kvalitet som vantar från trädgårdsaffärerna, men jag kunde inte låta bli att köpa dem och de får helt enkelt hålla så länge de håller, jag kunde inte motstå dem! 





lördag 20 juli 2013

Afrikansk blomma

Restgarner! Jag får alltid små snuttar kvar i slutet på ett nystan som inte går åt och antingen lägger jag tillbaka det urholkade nystanet i hyllan eller så är jag lite duktig och rullar ihop det till en boll. Jag har funderat länge på vad jag ska göra av alla dessa restgarner.

Jag har just upptäckt african flower hectagon och är helsåld på hur vackert mönstret är! 

Den är också perfekt att göra av restgarner eftersom man kan kombinera färger hur man vill, dessutom går det inte åt så mycket garn, så man kan i princip ha pyttesmå restgarnbitar och ändå kan de användas.

Så nu har jag börjat på ett nytt projekt igen. Jag har en tendens att börja på nya virkprojekt, även om det jag höll på med inte är färdigt, om jag ser något som är fint och som jag vill testa.  

Den här gången ska det bli en filt till soffan av afrikanska blommor, jag tror den kommer bli jättefin!


Efter att jag gjort några stycken och lade ihop dem tyckte jag det kändes lite rörigt och om man skulle virka en vit kant runt varje så skulle det nog lugna ner lite. Sagt och gjort, jag testade med det och jag tror absolut att det blir mycket bättre. 


Vi får se hur stor den blir i slutändan, jag antar att det behövs någonstans runt 150-200 blommor till en stor mysig filt.

"Svarta" blommor

Jag vet att det inte finns svarta blommor, de är egentligen mörklila eller mörkbruna, men visst ser de svarta ut, och visst är de vackra! De ser så ståtliga ut och trots att det i vanliga fall är en mörk och trist färg så lyser de upp och ger en "färgklick" åt rabatten. 



Mitt ormskägg lever med nöd och näppe, och är inte mer än en decimeter högt, inte speciellt vackert eller ståtligt så som det ser ut nu. Jag hoppas verkligen att det överlever.



fredag 19 juli 2013

Dags att måla fasaden

Det gjordes en besiktning på huset innan vi köpte det, och det enda som kommenterades på var att vindskivorna och fasaden behövde målas. Visst syns det att det börjar bli lite slitet, men jag har inte tyckt att det varit såå illa ändå.
Nu har vi har köpt färg och igår började maken borsta bort pigmentet från den gamla faluröd och sedan var det dags att börja måla. Jag måste erkänna att när man tittar noggrannare så syns det verkligen att det behöver målas om, titta bara på de här så före och efter bilderna!


  

Det kommer bli så snyggt när det blir klart !







lördag 13 juli 2013

Det blommar, blommar, blommar

Rabatten jag anlade förra sommaren är såå underbart vacker. Det blommor överallt och jag tror jag hittills lyckats med att få in alla färger från gråskalans vitt, silver och "svart" till färgcirkelns rosa, röd, orange, gul, lime, blå, lila.

Det började blomma i slutet mars/början april och hittills har jag inte haft något blomningsuppehåll. Jag vet att det brukar ta några år att få till en bra rabatt, både med tanke på att den ska täcka bra, vara väl uppvuxen och inte ha några blomningsuppehåll, men jag är i alla fall en bra bit på väg.

Här är några av blommorna som visar upp sin färgprakt och sina underbara former just nu.

  

    




  


 

  

  

  

Som troligen syns på bilderna är rabatten lite eftersatt och det växer en hel del gräs och ogräs mellan blommorna.
Med graviditeten kom tyvärr foglossning och nu är jag fast i soffan och kan inte röra mig mer än absolut nödvändigt. Men men, både rabatten och ogräset finns ju kvar och kan tas itu med nästa sommar.


fredag 12 juli 2013

Tomatplantor

Tidigt i våras började jag förkultivera tomater (det skrev jag om i den här bloggposten). Efter avhärdningen på den skyddade verandan var det dags för dem att komma ut i slutet på maj. Eftersom jag inte har något växthus ännu (ett projekt för framtiden) så får de stå i söderläge, längs med uthusets vägg och verandaväggen.
(Som ni ser på första bilden är det några gurkplantor också (inläggningsgurka), och de fick samsas om söderläget vid uthusväggen.)

Tomatplantorna på de första två bilderna är sexton "vanliga" röda bifftomater och dessutom fyra små buskplantor (två röda cocktailtomater och två gula pärontomater) som jag fick av en jobbarkompis, i utbyte mot en av varje av mina tre bifftomatplantor.

Av de fem Red Sea Man fröna som jag köpte tog sig bara ett enda och den plantan står säkert och skyddat längst inne i hörnet.

Plantorna på den sista bilden är fem Aunt Rubys German Green Tomato och fem Omar's Lebanese Tomato.





Jag har plockat bort tjuvarna och även en del hela grenar med blad för att ge mer energi åt bildandet av tomater och plantorna växer så det står härliga till. Det är massor med tomatblommor och flera av plantorna har även ganska stora kart tomater redan. 






Så det blev 26 bifftomatplantor och en bonus på fyra små minisar och av dessa hoppas jag kunna göra hela årets husbehov av ketchup, salsa och förhoppningsvis även all passerade tomater.


fredag 5 juli 2013

Överkast av virkad mormorsruta

Det kom paket med posten idag!
Garnerna som jag beställt från skapamer.se kom på bara två arbetsdagar och nu kliar det i fingrarna att få sätta igång. Jag har funderat ett tag på att göra ett överkast till sängen och nu har jag bestämt mig för att göra en enda stor mormorsruta. Det passar ju perfekt med mormorsruta eftersom den är fyrkantig och en dubbelsäng (nästan) är fyrkantig. 





För att inte låsa fast mig i någon viss färg, så att överkastet inte passar ifall man vill byta färgtema i rummet, valde jag att bara använda gråskala, så det blev vit, ljusgrå, mörkgrå och svart. Tyvärr var den mörkgrå mörkare i verkligheten än vad den såg ut på bilden, så det blev inte så stor skillnad mellan den och svart, men förhoppningsvis blir det bra i alla fall. 





torsdag 4 juli 2013

Åttakantig virkad filt

För ungefär ett år sedan började jag på en filt till soffan. Jag ville ha en stor mysig filt som räckte ända från fötterna och upp till hakan. När jag googlande 'crochet throw' fick jag tusentals bildträffar och sen var det bara att leta inspiration. Till slut hittade jag en bild på en åttakantig filt som visserligen inte alls tilltalade mig färgmässigt men var jättesnygg och verkade ha ett busenkelt mönster. Fördelen med enkla (med det menar jag repetitiva) mönster är att man kan sitta i soffan och titta på en film e.dyl utan att hela tiden behöva hålla koll på var man är i ett mönster. 

Jag tycker om akrylgarner, de är mjuka och resultatet blir följsammare och varmare än bomull och när jag hälsade på min lokala lilla garnbutik hade hon rea på Big Verona, ett garn som är både babymjukt och lagom i dimension. För att passa in med färgerna i vardagsrummet blev det vit, ljus grå, mörk grå och åskblå.


   


Det kändes som att det saknades något när den var färdig, så det fick bli en liten bård också. Solfjädermönster är fint och jag tycker det passar perfekt till bårder, så det fick det bli.