tisdag 18 juni 2013

Hemmagjorda mjuka tortilla bröd

Vi äter både taco och fajita och det går åt både en och två förpackningar i månaden. 

Häromdagen bestämde jag mig för att göra egna tortilla bröd, det känns som att jag alltid köper tortilla bröd och det måste erkännas att jag tycker de är otroligt dyra, speciellt med tanke på att det ju knappat är något annat än lite mjöl i dem!

  

Jag hittade flera recept på nätet och bestämde mig för det nedan som jag justerat lite för att få tortillabröden precis som jag vill ha dem. Jag märkte att de första blev alldeles för hårda och har justerat receptet jag hittade för att kunna få de lika mjuka och böjliga som de man köper i affären.


Vetetortillas, 12 st
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk rapsolja

1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke eller matberedare Tillsätt sedan vatten och olja och blanda till en smidig len deg.
2. Dela degen i tolv bitar och forma till bullar. Platta ut bullarna och kavla till tunna tortillas ca 15-20 cm i diameter.
3. Sätt på en stekpanna och när den är varm, (lite under medelvärme. Jag hade min platta på 4 av 9,) så gräddar du varje tortilla, max en minut/sida. Låt dem svalna mellan en fuktig kökshandduk.


Enligt handla24.se kostar den 12 pack Santa Maria Original som jag brukar köpa 19.90 kronor och det här receptet kostade mig 3,10 kronor att göra. En besparing på 17 kronor per förpackning är 85 procent och det känns som att affärerna göra en vinst som är näst intill kriminell. Jag kommer absolut fortsätta göra mina egna tortilla bröd. 





måndag 17 juni 2013

Månadens favorit

Trots att det är så mycket växter uppe, den ena vackrare än den andra, så blir det inte svårt att välja månadens favorit för juni. Den gula dagliljan Hemerocallis lilioasphodelus. Den är både vacker till färg och form och den luktar ljuvligt. Precis på pricken som liljekonvalj!


Vill du läsa och fler bloggares månadsfavoriter, titta på Anna Vattenkannas länksamling av bloggar här.

tisdag 4 juni 2013

Granskott

Redan i höstas läste jag om granskott och sedan dess har jag väntat på vår/sommaren när de kan plockas. Dels ska de vara väldigt nyttiga eftersom de innehåller mängder av C-vitamin och en hel del mineraler. Dels har de också användningsområden inom matlagning vilket tilltalar mitt självhushållstänkande och jag har som sagt sett fram emot att få plocka och tillaga dem sedan i höstas.

Så igår var sonen och jag ute på tomten och plockade massor med små ljusgröna granskott och det blev nästan fyra kilo när vi var färdiga. 

Granskottssaften fick de mesta granskotten och det blev 4 1/2 liter färdig saft efter ungefär 1 timmas puttrade på spisen.



  


De övriga skotten gick till sirapen och de fick puttra tillsammans med lika delar socker och vatten och silades sen direkt på burk. 



Slutresultatet blev varierat. Saften blev väl kanske inte den godaste jag smakat, definitivt fräsch men kanske lite för "skogig" för min smak men sirapen blev supergod! Rekommenderar den till lite vaniljglass. Mmm!