lördag 23 mars 2013

Kummin- och fänkålsbröd

Jag har alltid tyckt om att baka (då huvudsakligen kakor, tårtor och liknande) men har på senaste tid upptäckt hur underbart det är med hembakat bröd. Det är både luktar härligt hemma när man bakar och smakar bättre än bröd från affärerna. Dessutom blir det billigare också, ganska mycket så, och det är ju aldrig fel att spara lite pengar. 

Dagens bröd är ett lyckat experiment som jag verkligen kan rekommendera, både smakrikt, fluffigt och lite grövre.


Kummin- och fänkålsbröd

25 g jäst
1 tsk salt
7 ½ dl ljummet vatten
2 msk olivolja
2 ½ msk malen kummin
2 ½ msk malen fänkål
5 dl rågsikt
15 dl vetemjöl

Blanda jäst, salt och vatten. Tillsätt olivoljan och kryddorna och rör om. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa till dubbel storlek under handduk.
Dela degen i tre bitar och arbeta till tre limpor som du sedan igen låter jäsa till dubbel storlek under handduk.
Sätt ugnen på 225 grader och grädda i cirka 30 minuter.






Tyvärr lyckades jag ganska illa med att dela i tre lika stora delar haha, så bröden blev lite olika stora, men goda i alla fall ;)



fredag 22 mars 2013

Månadens favorit

Det är fortfarande snö.
Snö, snö, snö! Jag är så less. Jag vill ha vår. Att hitta en favoritväxt i trädgården är inte lätt när det inte finns några växter, allt är fortfarande sovande under snömassorna eller kala grenar utan blad, blommor eller ens knoppar.

Men det finns en fin sak i vår trädgård i alla fall och den här månadens mest färgglada och fina inslag i trädgården, så den blir favorit. Man blir ju i alla fall glad av att se den lilla björkbebisen stoltsera med färgglada fjädrar vid vår uppfart.



Det är ju snart påsk! För mig innebär det lite extra ledig tid med familjengoda kakor och tårtor och tid till lite extra pyssel hemma. Härligt :)

Fler bloggares månadsfavoriter hittar ni här.

torsdag 21 mars 2013

Trekanten

Via lilla vägen hem till oss, som går genom skog och åkermark, kan man komma från båda hållen så det har med åren skapats en trekant omringad av lilla vägen på ena sidan och båda uppfarterna till våran väg på de andra sidorna.

Det här är GoogleEarth:s flygfoto och här kan ni se vad jag menar.


Det verkar aldrig som att det gjorts något alls åt trekanten och den består bara av två björkar, ett litet stenröse, några björkslanor på framfart och på sommaren växer det bräken och blåbär. Med andra ord ser den ganska tråkig och oinbjudande ut. (Tyvärr har jag bara en vinterbild.)



Så till samlingen av projekt som jag skapat sedan vi flyttade till huset i juni förra året kommer nu ytterligare ett projekt. Att göra trekanten vackrare och mer inbjudande :)

Här är min plan:

Jag vill rensa bort all bräken och blåbärsris och lägga på ny jord och skapa grunden till en perenn rabatt som jag sedan kan fylla allteftersom, med blommor. Stenarna som finns där i dag tänkte jag använda till en stenkant runt rabatten (och behöver jag mer sten är lilla vägens diken fulla av sten kilometer efter kilometer). Till soptunnan ska jag bygga ett spaljeskydd och sedan låta en klätterväxt slingra sig upp där.


Det här projektet kommer nog att sträcka sig några år framöver. Dels för att jag nu är gravid och därför blir nog att släpa tunga stenar en övermäktig utmaning och dels för att jag inte ska köpa perenna blommor att fylla rabatten med, utan låta den fylla på sig allteftersom när jag får över i stora rabatten på tomten. Men det gör ingenting om det tar lite tid, det är kul att ha något att se fram emot och kunna greja lite med då och då.









fredag 15 mars 2013

Åkpåse i mormorsrutor

I brist på trädgård eller grönsaksland att påta i då allt fortfarande ligger begravt under 40-60 cm snö har jag börjat på en liten åkpåse i mormorsrutor till kommande bebisen. 

Inspirationen till åkpåsen kommer från en bild jag hittade på Evas Pysselsida när jag googlade runt, och jag fastnade direkt för den supersöta åkpåsen i mormorsrutor.
Evas modell är lite för retro för min stil och eftersom det blir en sommarbebis hemma hos oss tyckte jag gult var den självklara basfärgen och nu virkas det för fullt här hemma.

Drygt hälften av mormorsrutorna är klara och det tråkigast jobbet av allt, att fästa trådar, är också gjort!