måndag 28 januari 2013

Månadens favoritväxt

Att välja en enda växt som sin favorit är inte alltid så enkelt, precis som Anna Vattenkanna säger, men jag har bestämt mig för att anta utmaningen

Naturen hemma hos mig har inte mycket att tillgå i januari, om man inte räknar med snö, iskristaller och en och annan ledsen gren utan varken löv eller blommor, men inomhus finns något alldeles underbart.
Amaryllis.


Den här vita skönheten med röda stråk heter Exotic Star och håller precis på att slå ut hemma i mitt kök. Utan tvekan min januari favorit!






Vintern är för lång!


Vintern är på tok för lång, den tar ju aldrig slut! Det finns ingenting alls att göra i trädgården och snart klättrar jag på väggarna!

Jag vill påta i jorden och se små skott spira, gröna och vackra mot det mörka jorden, och se små små skära knoppar växa fram.

Men tyvärr ligger snötäcket som kom i början på december fortfarande kvar och täcker precis allting. Även om januari snart är slut är ju februari en av de kallaste vintermånaderna och häromkring är det garanterat snö februari ut.

Men, det finns hopp. Vintern kommer att ta slut och för att hjälpa våren lite på traven har jag planterat de första fröerna.

Som jag bloggat om tidigare så köpte jag en hel del både växter och fröer från Tradera i somras och nu har jag satt några av fröerna jag köpte (med sonen som hjälpreda :)  Jag tänker mig nu att plantorna får lite extra tid att växa till sig och kanske blir de lite större och blommar med några blommor mer till sommaren än om jag inte skulle planterat dem förrän på plats efter frosten. Jag hoppas min tanke slår väl ut.


 
 


Jag har också planterat fem sorters tomater och hoppas på en riklig tomatskörd när skördetiden kommer. Tillräckligt till kommande års förråd av salsor, chutneys och ketchup. Det blev så klart klassikern Dansk Export som är känd för sin smakrika och rikliga skörd av normalstora fina tomater. Därtill blev det en vanlig röd bifftomat och Limmony, en gul bifftomat som jag inte provat förut. Cherry Black som är en körsbärstomat odlar jag för dess fina mörklila färg och slutligen var jag tvungen att prova en tomat som jag aldrig hört talas om förut, den heter Long Banana och lever verkligen upp till namnet då det är en cirka 10 centimeter avlång klargul tomat. Dessvärre klassas den som en drivhustomat få vi får väl se om jag får några tomater på plantorna för jag har inget drivhus att placera dem i, utan får försöka hitta en varmt, soligt och vindskyddat läge och hoppas på det bästa :) 

Resterande fröpåsar för vänta ytterligare någon månad eller så innan det är dags att börja förkultivera grönsaker till trädgårdslandet och ettåringar till rabatten.